Universitat Rovira i Virgili

Premi a la millor tesi doctoral de la SEL per al Dr. Antoni Brosa Rodríguez

En el marc del LIII Simposio Internacional de la Sociedad Española de Lingüística, celebrat els díes 20 - 23 de gener de 2025 a la Universidad de Salamanca, al Dr. Antoni Brosa Rodríguez, membre del Departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili, ha rebut el Premi a la millor tesi doctoral de la SEL en reconeixement a la seva tesi de doctorat:  GLU - A Gradient Model for Language Universals. A Computational Revisitation of Greenberg Universals. La tesi es va portar a terme en el marc del Programa de Doctorat en Estudis Humanístics de la Universitat Rovira i Virgili sota la direcció de la Dra. María Dolores Jiménez López, del Departament de Filologies Romàniques. La defensa es va celebrar al matí del divendres, 12 de abril de 2024, a la Sala de Grados del Campus Catalunya de la URV. El tribunal de la tesi va tenir com a president al Dr. Ventura Salazar García de la Universitat de Jaén, com a secretària a la Dra. Natàlia Català, del Departament de Filologies Romàniques de la URV, i com a vocal a la Dra. Eleonora Zucchini de la Università di Bologna.

La tesi doctoral premiada se situa en l'àmbit de la tipologia lingüística i proposa un enfocament innovador per a classificar els universals tipològics, centrant-se en la presència d'excepcions. S'utilitza la lògica difusa per a entendre la universalitat com un continu, i es presenta una aproximació computacional als universals de Greenberg. La problemàtica abordada es relaciona amb les excepcions als universals i la falta de claredat en termes de rellevància i transició gradual en els universals estadístics. La justificació de la recerca es basa en la revolució en la tipologia lingüística introduïda per Greenberg en els anys 60 i la necessitat de naturalitzar les excepcions mitjançant termes com "universals estadístics".

L'adopció de la lògica difusa representa un avenç en la conceptualització de la universalitat, permetent una classificació més refinada i adaptable a la complexitat inherent a les estructures lingüístiques. Els resultats obtinguts confirmen la majoria dels universals de Greenberg amb major precisió. viii També s'ofereixen formulacions de nous universals basats en aquests. Es destaca la utilitat classificatòria del model proposat. A més dels beneficis teòrics, s'assenyala que, en el futur, amb més dades lingüístiques anotades, les aplicacions de processament del llenguatge natural podran estendre les seves troballes a llengües actualment infrarepresentades. En resum, aquesta tesi aporta una perspectiva nova en la classificació d'universals tipològics, combinant la lògica difusa, la lingüística computacional i l'anàlisi de corpus per a millorar la precisió i aplicabilitat dels resultats obtinguts. 

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up