ESCRIPTORES A LA UNIVERSITAT 2024, 6ª edició
El Departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili torna a organitzar un esdeveniment de molta rellevància. Es tracta de la 6ª edició d'ESCRIPTORES A LA UNIVERSITAT que el nostre nostre departament organitza des de l'any 2012. Es pretén donar visibilitat a les dones escriptores, com bé ho indica el nom, però no només a les més "conegudes" o "populars" (és a dir "mediàtiques"), sinó a totes. En l'edició d'enguany van venir a parlar de la seva obra dues lingüistes molt destacades en el seu àmbit d'investigació que han publicat uns assaigs interesantíssims i que tots (sobre tot els futurs graduats de la nostra universitat i departament) haurien de llegir: M. Carmen Méndez i Mamen Horno.
Vam comptar també amb con escriptores locals com ara Coia Valls, M. Ángeles Urda o Teresa Sagrera, que acaba de guanyar el premi Néstor Luján 2024 per la seva novel·la El cor del balneari.
No van faltar tampoc dramaturgues/actrius com Antonia Bueno (que va fer una petita lectura dramatitzada) i Juana Escabias, que també han publicat obra recentment i van venir a presentàr-la i a parlar amb els alumnes sobre el teatre i el seu procés creador.
La novel·la va estar representada per Care Santos, una escriptora molt coneguda i molt llegida als centres de secundària. Una convidad d'interés per als professors de secundària i també per als nostres alumnes, que seran futurs professors de secundària.
El conte va ser representat per Berta Marsé, la filla de Juan Marsé, el conegut autor de Últimas tardes con Teresa. Ella, també va treballar com analista de guions i com lectora per a editorials com Planeta, Tusquets o Alfaguara i vam tenir l'ocasió d'apreciar aquesta faceta seva tant interessant.
No menys important, va ser la presentació, per part de la coordinadora de formació, del projecte "Women's Legacy", Rosa Roig que és una "activista, escriptora, poeta i professora".
Una taula rodona amb les nostres alumnes i exalumnes de grau, representant la novel·la, Mª Pilar de los Hielos i María Llamas, el teatre, Ainoa Rebull, i la poesia, Montse Plana. Elles ens van oferir la seva visió com a estudiants i creadores a l'hora.
Un programa molt complet que va intentar recollir varis gèneres literaris (assaig, novel·la, conte, teatre i poesia) i des de vàries vessants.
Un públic nombros va poder compartir i intercanviar idees sobre què és, com es fa i com s'analitza la literatura, posant en valor la figura de la dona en un context que, fins fa poc, era representat quasi exclusivament per homes.