MADRID. Viatge al cor de les LLETRES
Després d'un intermedi, per força major, degut a la jubilació de la que llançara tant lloable iniciativa, la Profª Josefina Albert Galera, i del descoratjador lapse de la pandèmia de Covid-19, el nostre Departament de Filologies Romàniques de la URV ha rellançat recentement els Viatjes a Madrid destinats als alumnes del Grau d'Hispàniques de tercer i cuart curs. L'iniciativa està encapçalada aquesta vegada per la pròpia directora del Departament, la Profª María Dolores Jiménez López i la Profª María José Rodríguez Campillo. Gràcies a elles, l'esdeveniment esmentat ha pogut, finalment, tornar a ser una realitat i es va portar a terme els díes 3-5 de maig de 2023. Van participar a l'excursió un grup de vint estudiants, les organitzadores, el doctorand Toni Brossa i Lilica Voicu.
Al programa del viatge, minuciosament concebut, han format part, per ordre cronològic de la seva realització, els següents objectius:
Dia 3 de maig
En nombre de Lope. Paseo Literario Representado. Un recorregut històric, poòtic i teatral per els espais, racons i ambients que va habitar i/o freqüentar Lope de Vega. Lloc: Plaza de las Cortes (al costat de l'estàtua de Cervantes).
Dia 4 de maig
Visita al CSIC-Centro de Ciencias Humanas y Sociales. Lloc: C/ Albasanz, 26?28, 28037 Madrid
- La escritura en el antiguo Egipto, L. Díaz-Iglesias y J.M. Galán (ILC)
- Visita a la Biblioteca Tomás Navarro Tomás
- Visita guiada "Textos griegos y diccionarios. Diccionario Griego-Español", J. Rodríguez Somolinos, H. Rodríguez Somolinos y S. Macías Otero (ILC)
- Estudios culturales y literarios en el ámbito hispánico. Una perspectiva de futuro, Judith Farré (ILLA)
- Estudio de manuscritos medievales, Mariano Gómez Aranda (ILC, CSIC)
Teatro de la Comedia, Valor, agravio y mujer, de Ana Caro de Mallén. Produida per la Compañía Nacional de Teatro Clásico, dirigida per Lluís Homar, l'obra d'Ana Caro, «constituye ?en palabras de Juana Escabias, la editora de su Teatro Completo? un valioso documento que nos aporta un novedoso punto de vista, el de la perspectiva femenina lanzada sobre un mundo que institucionalizó la desigualdad por sexos».
Dia 5 de maig
Visita a la Real Academia Española. El grup va ser calorosament rebut pel Sr. José Antonio Pascual, Acadèmic de número, lletra K. Lloc: C/ Felipe IV, 4, Madrid.
Visita al Instituto Cervantes. Lloc: C/ Alcalá, 49, Madrid.
- Legado a la Caja de las Letras en homenaje a Leonardo Torres Quevedo.
- Visita con el Departamento de Relaciones Externas e Institucionales.
Visita a la Biblioteca Nacional de España. Lloc: Paseo de Recoletos, 20-22, Madrid
- Visita general a la Biblioteca Nacional de España.
- Visita Departamento de Manuscritos, Incunables y Raros.
Durant el viatge de tornada, al referir-se a l'experiència viscuda i agraint l'organizació, alguns dels participants van fer servir alguns dels següents sintagmes: «una visión diferente de Madrid»; «una bonita experiencia»; «unos días geniales»; «un viaje muy agradable y provechoso»; «un viaje muy enriquecedor y una experiencia maravillosa»; «una experiencia única»; «hemos hecho cosas que, con suerte, se pueden hacer una sola vez en la vida»; «unos días de desconexión y maravillosos»; «un viaje irrepetible»; «¡Muchas gracias por todo!».